Eishin Ryu Iaido

Muso Jikiden Eishin Ryyu is de volledige naam van de zwaard stijl die hier beoefend wordt. Om dit te verstaan is er een beetje geschiedenis nodig over de verschillende Japanse zwaardscholen.

Alhoewel er in het feodale Japan (14e, 15e, 16e eeuw)voordien reeds verschillende zwaardscholen (ryu’s) bestonden wordt Hayashazaki Jinsuke Minamoto no Shigenobu, die op het einde van de 16e eeuw leefde, aanzien als de stichter van het moderne Iai-do. Hij was de eerste die deze zwaard technieken formaliseerde in een systeem dat hij Batto-jitsu noemde.

Opeenvolgende grootmeesters perfectioneerden het systeem en het was de 7e grootmeester, Hasegawa Chinaranosuke Eishin, die een opmerkelijk verbetering aanbracht door het zwaard met de snijkant naar boven te dragen.

Later veranderde de naam van de stijl van Batto-jitsu naar Muso Jikiden Eishin Ryu, dit ter nagedachtenis van deze 7e grootmeester. De betekenis van de naam is: door de goden geïnspireerde en direct overgedragen stijl van Eishin.

Eishin Ryu is een stijl die kan bogen op een ononderbroken lijn van grootmeesters (soke) vanaf Hayashazaki Jinsuke Minamoto no Shigenobu tot op heden.

Eishin Ryu telt heel wat beoefenaars, zelfs buiten Japan, maar velen hebben nooit contact met de Soke of één van zijn rechtstreekse leerlingen gehad zodat er soms afwijkende vormen zijn ontstaan.