Eishin Ryu Iaido

Muso Jikiden Eishin Ryyu is de volledige naam van de zwaard stijl die hier beoefend wordt. Om dit te verstaan is er een beetje geschiedenis nodig over de verschillende Japanse zwaardscholen.

Alhoewel er in het feodale Japan (14e, 15e, 16e eeuw)voordien reeds verschillende zwaardscholen (ryu’s) bestonden wordt Hayashazaki Jinsuke Minamoto no Shigenobu, die op het einde van de 16e eeuw leefde, aanzien als de stichter van het moderne Iai-do. Hij was de eerste die deze zwaard technieken formaliseerde in een systeem dat hij Batto-jitsu noemde.

Opeenvolgende grootmeesters perfectioneerden het systeem en het was de 7e grootmeester, Hasegawa Chinaranosuke Eishin, die een opmerkelijk verbetering aanbracht door het zwaard met de snijkant naar boven te dragen.

Later veranderde de naam van de stijl van Batto-jitsu naar Muso Jikiden Eishin Ryu, dit ter nagedachtenis van deze 7e grootmeester. De betekenis van de naam is: door de goden geïnspireerde en direct overgedragen stijl van Eishin.

Eishin Ryu is een stijl die kan bogen op een ononderbroken lijn van grootmeesters (soke) vanaf Hayashazaki Jinsuke Minamoto no Shigenobu tot op heden.

Eishin Ryu telt heel wat beoefenaars, zelfs buiten Japan, maar velen hebben nooit contact met de Soke of één van zijn rechtstreekse leerlingen gehad zodat er soms afwijkende vormen zijn ontstaan.

Wat is Iai-do

Iai-do is de kunst van de oude samoerais om in één enkele beweging het zwaard te trekken en een vernietigende slag toe te brengen.

 Deze techniek moest hen toelaten om het hoofd te bieden aan verrassings aanvallen.

 Later toen de tijden vredelievender werden is de ruwe kant van het Iai-do vervolledigd door een meer spirituele en meditatieve zijde.

 Iai-do is één van de meest authentieke en oudste krijgskunsten van Japan en zijn directe afstamming van de samoerai klasse maakt het uniek in de wereld van de krijgskunsten.

 De training beoogt een perfecte beheersing op lichamelijk, technisch en mentaal vlak. Aangezien perfectie het uiteindelijke doel is, is de weg lang en moeilijk om het Iai-do te beheersen.

 Iai-do wordt meestal alleen beoefend door het uitvoeren van opgelegde oefeningen (kata’s).

 Het specifieke karakter van deze krijgskunst maakt het toegankelijk voor alle leeftijden en geslachten.

 Het geheim van het Iai-do is een kalme en serene geest. Dit aspect moet altijd voor ogen gehouden worden. Men beweert dat het zwaard equivalent is met de geest en als het zwaard recht is de geest dit ook zal zijn.

Welkom

Dit is de home pagina van de klassieke Japanse Zwaardkunst school Muso Jikiden Eishin Ryu Iaido, Belgische afdeling, vertegenwoordigd door Wout Verschueren 7e dan Renshi Eishin Ryu, directe leerling van Tanaka Sensei, 9e Dan Hanshi ZNIR en Patrick Fehr 8e Dan Kyoshi ZNIR en 8e Dan Eishin Ryu.

Wij zijn verbonden met de "Europa Shibu" onderdeel van de Shikoku Chiku Renmei een van de belangrijke divisies van de ZNIR (Zen Nippon Iaido Renmei) dat de overkoepelende organisatie van iaido is in Japan.

Meer informatie is te vinden via de menu items.